Home Nieuws en ontwikkelingen Leerbijeenkomsten Suïcidepreventie in de jeugdzorg

Leerbijeenkomsten Suïcidepreventie in de jeugdzorg

Het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd (BEN) Brabant/ Zeeland ondersteunt een serie van 3 leerbijeenkomsten over Suïcidepreventie in de jeugdzorg. In de bijgaande flyer vind je het waarom, het doel en de inhoud van de serie bijeenkomsten en een link om je aan te melden.

Gezamenlijke aandacht voor het omgaan met suïcidaliteit is hard nodig
Suïcide, pogingen daartoe en suïcidale gedachten van jongeren vergen veel van medewerkers in de jeugdzorg. De verantwoordelijkheid voor hun veilig­heid weegt zwaar. Voortdurend alert moeten zijn op mogelijke signalen; angst iets over het hoofd te zien; verlegen zijn met de situatie en niet zeker weten of een beslissing wel de juiste is… het is allemaal zeer belastend.

We gunnen deze medewerkers meer daadkracht en meer draagkracht. Kennis over het leren omgaan met suïcidaliteit helpt. Ook is meer samenwerking nodig tussen jeugdhulporganisaties, zodat een gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat voor kinderen en jeugdigen die nu niet zomaar bij elke organisatie welkom zijn. Omdat het risico te groot is… Omdat het te belastend zou zijn voor de andere kinderen in de groep… Omdat het aanbod niet past bij de specifieke zorgbehoefte en hulpvraag…

Samen verantwoordelijk – iedereen sterker 
In een serie van drie leerbijeenkomsten gaan de deelnemers:

  • Verkennen wat nodig is voor een optimale samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid
  • wat medewerkers nodig hebben 
  • en hoe we dit in Brabant en Zeeland kunnen organiseren.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor professionals in de uitvoering en professionals die de juiste randvoorwaarden voor de uitvoering kunnen helpen creëren. De drie bijeenkomsten vormen samen een geheel. 

Bij de samenstelling van de groep deelnemers kijken we naar een mooie spreiding over de verschillende jeugdhulpregio’s en zoveel mogelijk verschillende perspectieven: Jeugdbescherming, jeugdhulp-organisaties voor GGZ, LVB en J&O, JeugdzorgPlus, gemeentelijke Toegang, regionale expertteams (RETs), onderwijs en ervaringsdeskundigheid. Bij voldoende belangstelling kunnen meerdere groepen starten.

Uitnodiging Leerbijeenkomsten Suïcidepreventie in de jeugdzorg