
Het doel van het project
De Rijksoverheid vraagt om meer aandacht voor het signaleren en aanpakken van complexe scheidingen. Dit is nodig om te voorkomen dat kinderen hierdoor schade oplopen in hun ontwikkeling.
In de regio WBO werken gemeenten samen om dit probleem aan te pakken. Het doel is altijd om schade bij kinderen te voorkomen of te verminderen.
Aanpak
Sinds 2022 zetten we ons extra in voor het voorkomen en aanpakken van problemen rond complexe scheidingen. Ook in 2023 en 2024 werken we verder aan deze doelen. Dit doen we door te investeren in:
Uitvoering
- Samenwerking versterken: We verbeteren onze UHA-netwerksamenwerking (Uniform Hulpaanbod bij conflictscheidingen). Dit hulpaanbod wordt opgelegd door rechters. Meer informatie hierover vind je hier: Uniform Hulpaanbod | Rechtbank Zeeland-West-Brabant | Rechtspraak. Het netwerk bestaat nu uit de Raad voor de Kinderbescherming, lokale teams, rechtbankvertegenwoordigers en beleidsmedewerkers. We willen dit uitbreiden.
- Scholing van (jeugd)professionals: Medewerkers van lokale teams kunnen zich via hun teammanager aanmelden voor trainingen.
- Pilot ROTS: ROTS staat voor Relatie-Ouderschap-Therapie-Scheiding. Dit is een initiatief van het Bovenregionaal Expertise Netwerk en brengt organisaties samen die zich met scheidingen bezighouden. Zij werken aan een kenniscentrum en passend hulpaanbod. Meer informatie: ROTS Brabant.
Beleid
- Hulpaanbod in kaart brengen: We onderzoeken het bestaande hulpaanbod voor complexe scheidingen. Op basis hiervan geven we advies voor de inkoop van jeugdhulp in 2025 om een dekkend zorglandschap te creëren. Voor dit proces is een kwartiermaker aangesteld tot mei 2024.
- Monitoring opbouwen: We ontwikkelen een regionaal monitorsysteem voor beter inzicht en sturing op complexe scheidingen.
Algemene preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we in Regio WBO in op vroegtijdige ondersteuning:
- Regionale website over scheidingen: We bouwen een informatieve website voor jeugdigen, ouders en professionals. Deze wordt gekoppeld aan de landelijke website.
- Informatieavonden voor ouders: Samen met het voorliggend veld en lokale teams organiseren we bijeenkomsten voor ouders in alle fasen van de scheiding. Dit aanbod is toegankelijk voor alle inwoners, ongeacht hun hulpvraag.
- Samenwerking met scholen: In de toekomst willen we ook met het onderwijs samenwerken om kinderen en ouders beter te ondersteunen tijdens scheidingen.
Regio WBO: voor passende zorg, dichtbij.
Wij zijn de verbindende schakel tussen jeugdhulpaanbieders, verwijzers, en gemeenten in West-Brabant Oost. Met focus op kwaliteit, samenwerking en toegankelijkheid werken we aan een sterk jeugdhulplandschap.