Innovatiemiddelen BEN in Regio WBO: leren van proeftuinen Ontzorgt! en iKGA Altena
In 2023 en 2024 stelde BEN Brabant Zeeland innovatiemiddelen beschikbaar om de jeugdhulpregio’s te helpen bij het versterken van ‘de voorkant’. Door samen te werken aan betere, vroegtijdige ondersteuning kunnen we complexere problematiek voorkomen of verminderen.
Regio WBO koos ervoor om deze middelen in te zetten via een laagdrempelige proeftuinenregeling. Hiermee kregen aanbieders de kans om in lijn met de regiovisie initiatieven te starten die bijdragen aan de beweging naar normaliseren, dichtbij organiseren en beter samenwerken.
Twee pilots in de regio
Met het innovatiebudget zijn twee pilots ondersteund:
🔹 Project Ontzorgt! – Van individueel naar perspectief (Drimmelen)
Een samenwerkingsverband van lokale zorgaanbieders die onder het motto “doen wat nodig is” de versnippering in de zorg willen doorbreken. In plaats van nieuwe zorgvormen creëren, verbindt Ontzorgt! bestaande aanbieders op lokaal niveau.
🔹 Project iKGA – Van klein naar groot (Altena)
Een initiatief van acht aanbieders om – passend bij de gemeenschap van Altena – te bouwen aan een lokale aanpak, met collectieve oplossingen zoals ouderavonden, voorlichtingen, een laagdrempelig spreekuur voor burgers en een ‘denk met me mee’-functie voor verwijzers die willen samenwerken in complexe casussen.
Wat hebben we geleerd?
De pilots bieden waardevolle inzichten:
✅ Samenwerking kost tijd én inzet
Zowel bij bestaande als nieuwe partijen is het opbouwen van duurzame relaties intensief. Het vraagt om bekendheid, vertrouwen en het maken van duidelijke samenwerkingsafspraken.
✅ Aansluiting op het lokale speelveld is essentieel
In Altena werd duidelijk dat een regionaal opgesteld plan niet altijd automatisch aansluit bij lokale processen. Afstemming aan de voorkant met gemeenten is cruciaal voor het slagen van een proeftuin.
✅ Verschillende aanvliegroutes, beide waardevol
Ontzorgt! richtte zich sterk op de interne organisatie en samenwerking tussen aanbieders. Altena investeerde vooral in relaties en verbinding met het lokale netwerk. Beide aanpakken bieden waardevolle lessen voor de opbouw van Stevige Lokale Teams.
✅ Van proeftuin naar POC naar SLT
Beide pilots zijn inmiddels verbonden aan de lokale POC’s. De lessen uit deze experimenten dragen bij aan de verdere ontwikkeling richting Stevige Lokale Teams. Denk aan het belang van cultuurverandering, beschikkingsvrij aanbod en het versterken van collectieve dienstverlening.
Wat nemen we mee?
In het vervolg op deze pilots is het van belang dat we:
- Blijven investeren in onderlinge samenwerking en kennisdeling
- Ruimte houden voor maatwerk en regelvrijheid
- Betrokkenheid van gemeenten vanaf de start organiseren
- Zichtbaar maken wat werkt én waar het schuurt
📎 Wil je meer weten over de pilots of de eindevaluatie lezen? Neem dan contact op met ons.