Geen reclame richting verwijzers: samen blijven we op koers
POC’s in opmars naar SLT's van start
Altena, Drimmelen-Geertruidenberg en Oosterhout
Op 1 januari 2025 zijn in Altena, Drimmelen-Geertruidenberg en Oosterhout de Proofs of Concept (POC’s) van het Stevig Lokaal Team (SLT) van start gegaan. Surplus is penvoerder en werkt samen met MEE, Sterk Huis en lokale partners:
- Altena: Ikga en het lokale team van de gemeente
- Drimmelen-Geertruidenberg: CJG, SWO en Ontzorgt!
- Oosterhout: Ontzorgt! en het lokale team van de gemeente
Breda
Op 1 januari is Breda gestart met de Proof of Concept van het Stevig Lokaal Team. MEE West-Brabant is penvoerder en werkt samen met Sterk Huis, Surplus en IMW Breda en lokale partners:
- Breda: WIJS! Breda en het team van de gemeente.
Een vliegende start
In de eerste weken is hard gewerkt aan het opzetten van een goede basis. Zo is er een registratiesysteem ingericht dat dient als bron voor datamonitoring. Er zijn werkplekken afgesproken en een eerste versie van het handboek is ontwikkeld. Binnen het team zijn werkgroepen gevormd die zich richten op verschillende thema’s.
Het team komt meerdere keren per week bij elkaar, onder begeleiding van de teammanagers. In deze opstartperiode stond het kennismaken centraal: elkaar leren kennen, samen de visie doorleven en de doelen van het SLT vertalen naar de praktijk.
Samenwerken op een nieuwe manier
De SLT-professionals werken enthousiast samen en pakken hulpvragen op een andere manier aan. Tijdens leertafels wordt casuïstiek besproken vanuit verschillende perspectieven en expertises. Ook worden er huisbezoeken gedaan met meerdere professionals tegelijk.
Niet alleen binnen het SLT is samenwerking belangrijk. We zoeken ook steeds meer de verbinding met partners buiten het team, zoals scholen en huisartsen.
Sturing en ontwikkeling
We ontwikkelen een gezamenlijke manier van sturen. Dit doen we door het goede gesprek te voeren én op basis van de data die we verzamelen. Deze manier van samenwerken vraagt om goede communicatie en het nemen van tijd.
Wat lokaal gebeurt, wordt ook regionaal verbonden. Zo is er een regionaal dashboard ontwikkeld waarmee we veranderingen in de niet-vrij toegankelijke jeugdhulp kunnen volgen.
Uitdagingen en vervolgstappen
Er zijn al veel stappen gezet, maar er zijn ook uitdagingen. Een belangrijke opgave is het samenbrengen van verschillende kaders voor preventie en jeugdhulp. Daarom maken we dit jaar een plan waarin we beschrijven hoe we verder werken aan deze randvoorwaarden en hoe we onze strategische doelen verder in de praktijk brengen.
Samen bouwen we aan sterke teams en betere ondersteuning, zo dichtbij en normaal mogelijk.