Home Actualiteiten en ontwikkelingen Nominatie Gemeentedeler 2024

Nominatie Gemeentedeler 2024

Voor de Gemeentedeler 2024 heeft de Regio WBO Jeugd van de gemeentes Altena, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout een opvallende nominatie binnengehaald.

De nominatie is voor hun baanbrekende initiatief genaamd “Gezinshuis gezocht”, dat zich richt op het optimaliseren van het plaatsingsproces voor kinderen in gezinshuizen.

De casus, die de achtergrond vormt van deze nominatie, belicht een cruciaal probleem waar de regio mee kampte: het gebrek aan overzicht en efficiëntie bij het plaatsen van kinderen in gezinshuizen. Dit resulteerde vaak in niet-passende plaatsingen en een tijdrovend proces voor verwijzers en gezinshuizen. Om dit te verbeteren, werd Gezinshuis gezocht in het leven geroepen, met als doel het coördineren van de toegang tot gezinshuizen.

Het initiatief heeft verschillende voordelen gebracht, waaronder een vereenvoudigd aanmeldproces voor verwijzers, een betere match tussen vraag en aanbod, en één centraal aanspreekpunt voor verwijzers en gezinshuizen. Bovendien heeft Gezinshuis gezocht gezorgd voor een meer gestroomlijnd proces waarbij dossiers van jeugdigen niet langer rondgestuurd hoeven te worden naar verschillende gezinshuizen.

Wat deze casus zo succesvol en waardevol maakt, is de eenvoud ervan gecombineerd met een sterke focus op het welzijn van de jeugdigen. Door de efficiëntie en effectiviteit van het initiatief hebben andere jeugdregio’s het al met succes overgenomen, waardoor het een herbruikbaar model is geworden.

De nominatie voor de Gemeentedeler 2024 onderstreept niet alleen het succes van Gezinshuis gezocht, maar ook de bredere impact ervan op het verbeteren van de jeugdhulp. Het toont aan hoe eenvoudige oplossingen kunnen leiden tot significante verbeteringen in het leven van kwetsbare jeugdigen.