Proof of Concepts

In opmars naar Stevige Lokale Teams

Onze Aanpak in Regio West-Brabant-Oost (WBO)

In de regio WBO willen we dat jeugdigen en hun ouders leren omgaan met uitdagingen. We organiseren jeugdhulp zo dat kleine problemen klein blijven en grote problemen de juiste aandacht krijgen. Daarbij stellen we de jeugdigen en hun gezin centraal en houden zij de regie. In de regiovisie Jeugd (2022) is dit gedachtegoed uiteengezet, hierin staan ook de acht ontwikkelopgaves en leidende principes. Dit is nader uitgewerkt in de regio WBO in een strategieplan, waarin de Stevige Lokale Teams (overeenkomstig met de Hervormingsagenda) geïntroduceerd worden in de regio.

Proof of Concepts (POC)

In opmars naar de Stevige Lokale Teams starten we met vier Proof of Concepts (POC) in Altena, Breda, Drimmelen-Geertruidenberg en Oosterhout. Zo kunnen we in de praktijk leren, ontwikkelen en bepalen wat nodig is om de Stevige Lokale Teams succesvol te maken. Regionaal delen we ervaringen en resultaten, samen met de betrokken partijen, om een gezamenlijk beeld te krijgen van de functionaliteiten van een SLT. Dit leer- en ontwikkeltraject is belangrijk voor de samenwerking.

Elke POC heeft een eigen focus en een uniforme basis op een aantal regionaal gemaakte afspraken. Zo gaan we in het POC samenwerken met een of meerdere partners uit de sociale basis én uit de specialistische jeugdhulp. Dit samenwerkingsverband financieren we op basis van subsidie. Deze partners werken intensief samen met de toegang tot het sociaal domein van de gemeente.

We benutten het richtinggevende kader toegang, lokale teams, en integrale dienstverlening bij het invullen van het POC. We ontwikkelen en beproeven een integrale aanpak die bijdraagt aan het duurzaam beantwoorden van (hulp)vragen, zoveel mogelijk vanuit preventie, normaliseren, en het versterken van de sociale basis. Hierbij bieden we preventieve en collectieve vrij toegankelijke ondersteuning gericht op veelvoorkomende vormen van jeugdhulp.

Toekomstbeeld 2027 en verder

Doel is om vanaf 1 januari 2027 de inkoop van veelvoorkomende vormen van jeugdhulp onderdeel te laten zijn van de stevige lokale teams (SLT), gebaseerd op de opgedane leerervaringen in de POC’s. Per elke 50.000 inwoners is beoogd een SLT actief te hebben. Zo kunnen we streven naar rust en stabiliteit om de beste en passende ondersteuning te bieden aan onze jeugdigen en hun gezinnen. Waarbij een solide basis, zo thuis mogelijk, snel op de juiste plek & dichtbij, normaliseren, op maat en in verbinding centraal staan.

Voor meer informatie over de proof of concepts en de stevige lokale teams kunnen de lokale projectleiders worden geraadpleegd. Voor specifieke regionale vragen kan de regionale projectleider worden geconsulteerd.