Stevige Lokale Teams: De toekomst van jeugdhulp dichtbij huis
Vanaf 1 januari 2025 starten in de regio WBO de Proof of Concepts van de Stevige Lokale Teams (SLT’s). Met deze vernieuwende aanpak willen we kinderen, jongeren en gezinnen sneller en effectiever ondersteunen, dicht bij huis en binnen hun gemeenschap.
Waarom Stevige Lokale Teams?
De SLT’s zijn opgezet om een grote verschuiving in de jeugdhulp te realiseren. In plaats van te werken met losse hulpverleners en veel administratieve handelingen, staat nu één team centraal dat dicht bij de inwoners opereert. Deze teams combineren expertise uit verschillende domeinen en richten zich op het vergroten van veerkracht, preventie en het versterken van sociale netwerken.
Dit betekent dat opvoeden, opgroeien en samenleven meer in de wijk wordt georganiseerd. De nadruk ligt op preventie, het vergroten van zelfredzaamheid en het bieden van ondersteuning binnen de sociale basis.
De startlocaties en werkwijze
Per 1 januari starten de volgende SLT’s in de regio WBO:
- Altena: kernen Wijk & Aalburg en Hank (penvoerder: Surplus Sociaal Werk)
- Breda Noord-West: Haagse Beemden en Prinsenbeek (penvoerder: MEE West-Brabant)
- Drimmelen en Geertruidenberg: locaties volgen nog (penvoerder: Surplus Sociaal Werk)
- Oosterhout: wijk Dommelbergen (penvoerder: Surplus Sociaal Werk)
De SLT’s werken vanuit de wijk en zijn te vinden op scholen, bij huisartsen, sportverenigingen, kinderopvanglocaties en andere ontmoetingsplekken. Op deze manier staan ze letterlijk en figuurlijk dicht bij de inwoners.
Wat maakt de SLT’s uniek?
- Geen schotten tussen organisaties
De SLT’s bestaan uit professionals uit verschillende organisaties en domeinen, zoals het gemeentelijk sociaal domein, jeugdhulpaanbieders en welzijnsorganisaties. Dit betekent dat er geen financiële of administratieve schotten zijn: het team werkt als één geheel en doet wat nodig is, zonder onnodige bureaucratie. - Multidisciplinaire samenwerking
Binnen het SLT wordt intensief samengewerkt tussen verschillende professionals. Iedereen brengt zijn eigen expertise in, en door multidisciplinaire overleggen (MDO’s) ontstaan creatieve oplossingen voor complexe problemen. - Gericht op de vijf jeugdhulpvragen
De SLT’s richten zich op vijf thema’s die veel voorkomen in de jeugdhulp:
- Mentale gezondheid
- Ontwikkelen en opvoeden
- Veiligheid
- Weerbaarheid
- Scheidingen
Door deze focus kunnen zij gericht ondersteuning bieden en voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig worden doorverwezen naar intensievere jeugdhulp.
- Collectieve dienstverlening en innovatie
Naast individuele hulp biedt het SLT ook collectieve dienstverlening, zoals groepsbijeenkomsten en trainingen. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met nieuwe methodieken, zoals Virtual Reality in vraagverheldering.
Voorbeeld uit de praktijk: Mees
Mees (15) heeft last van somberheidsklachten en wordt door de huisarts verwezen naar het SLT in zijn woonplaats. Een SLT-professional, Rachid, gaat met hem in gesprek en ontdekt dat Mees weinig vrienden heeft, thuis veel spanningen ervaart en graag zou willen sporten, maar dat hiervoor geen geld is.
Tijdens een multidisciplinair overleg worden verschillende oplossingen bedacht:
- Een budgetcoach helpt het gezin met de financiële problemen en onderzoekt mogelijke voorzieningen, zoals steun van Stichting Leergeld.
- Mees kan deelnemen aan een sociale vaardigheidstraining op school en aansluiten bij de sportklas.
- Met hulp van Virtual Reality verkent Mees wat hij in zijn vrije tijd wil doen.
Door deze aanpak krijgt Mees praktische oplossingen aangeboden die niet alleen zijn somberheidsklachten aanpakken, maar ook bijdragen aan het versterken van zijn sociale netwerk en het verminderen van stress in het gezin.
Leren en verbeteren
De SLT’s zijn opgezet als Proof of Concept. Dit betekent dat de teams voortdurend leren en verbeteren. Het uitwisselen van kennis tussen professionals en het experimenteren met nieuwe methoden staan centraal. Ook speelt data een belangrijke rol: met een sterke feitenbasis kan hulp precies daar worden ingezet waar deze het hardst nodig is.
Lokale invulling per gemeente
- Altena: Hier werken Surplus* en Sterk Huis*, MEE & iKGA in samenwerking met 8 lokale zorgaanbieders samen. Zij richten zich in Wijk en Aalburg en Hank op de jeugdhulpvragen in samenwerking met de sociale basis.
- Breda Noord-West: Hier werken MEE West-Brabant, Surplus, Sterk Huis en IMW Breda intensief samen. Het team richt zich op alle jeugdhulpvragen in de wijk en werkt nauw samen met scholen, huisartsen en andere partijen.
- Geertruidenberg en Drimmelen: Surplus*, MEE, CJG SWO & Sterk Huis werken samen met contractpartner Ontzorgt! in de gehele gemeente Drimmelen en Geertruidenberg voor de benodigde jeugdhulp voor specifiek aanbod.
- Oosterhout: Surplus*, MEE & Sterk Huis met contractpartner Ontzorgt! zorgen in de wijk Dommelbergen voor de jeugdhulp in samenwerking met lokale verwijzers en andere partijen.
* Penvoerder SLT overeenkomst Proof of Concept
De invulling en samenwerking worden lokaal verder afgestemd met partners in de regio. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
Spannend en uitdagend
De start van de SLT’s is spannend: er komt veel bij kijken, en we weten dat niet alles in één keer vlekkeloos zal verlopen. Toch hebben we er vertrouwen in dat deze nieuwe manier van werken een grote stap vooruit is voor de jeugdhulp in de regio WBO.
De SLT partners kijken ernaar uit om samen met kinderen, jongeren, gezinnen, inwoners en professionals een succes te maken van deze verandering. Heb je vragen, ideeën of wil je meer weten over de SLT’s? Neem gerust contact met op met het SLT van desbetreffende gemeente.